Privé-onttrekkingen

privé-onttrekkingen: door privé gebruik of privé opnames kun jij als ondernemer invloed uitoefenen op de balans of het saldo van jouw onderneming. Maar privé-uitgaven mag je niet zakelijk boeken. Deze verschillen kun je corrigeren bij de de belastingaangifte van de omzetbelasting en inkomstenbelasting.

Inhoud:

Privé-onttrekkingen opgeven bij belastingaangifte

Als zelfstandig ondernemer krijg je van de belastingdienst bij elke aangifte van de omzetbelasting de vraag om je privé-onttrekkingen op te geven over een bepaalde periode. Een goed boekhoudprogramma kan deze zelf herkennen. Zonder boekhoudsoftware moet je hier zelf op letten.

Bij de btw-aangifte is de belastingdienst vooral benieuwd naar het privégebruik van goederen en/of diensten. Deze bepalen mede de winst en btw-afdracht en moet je apart in de administratie verwerken.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

privé opname en gebruik aangeven

Privégebruik van goederen en/of diensten

privé-onttrekkingDenk niet dat privé-onttrekking en winst of salaris hetzelfde is. Dit misverstand leeft bij veel (beginnende) ondernemers. Sommigen denken dat ze, bij een eenmanszaak of vof, verplicht zijn om de winst op te geven als privé-onttrekkingen, maar dat is niet waar. Je winst en salaris blijkt later uit de aangifte van de inkomstenbelasting en hoef je dus bij de omzetbelasting nog niet op te geven.

Als je een uitgave betaalt met je zakelijke rekening omdat je privé geen saldo hebt, dien je dit  bij een bv direct in je boekhouding te corrigeren. Maar bij de eenmanszaak of vof kijkt de belastingdienst niet zo sterk naar je bankrekening, zolang de boekhouding maar klopt. Toch vraagt de belastingdienst ook bij deze ondernemingsvormen hoeveel privé-onttrekkingen je hierbij hebt.

Hier is de belastingdienst vooral benieuwd naar het privégebruik van goederen en/of diensten. Deze bepalen mede de winst en btw-afdracht en moet je apart in de administratie verwerken.

De belastingdienst is benieuwd naar het privégebruik van goederen of diensten.

Wat is zakelijk, wat is privé?

Auto van de zaak?
Auto van de zaak?

Een belangrijke privé-onttrekking is het privégebruik van zaken waarover geen btw is betaald.

Privé moet je wél btw betalen, dus kun je niet zomaar een laptop of bedrijfsauto eerst als zakelijke kosten boeken, en daarna van je onderneming privé overnemen voor het bedrag waarop het op de balans staat. Doe je dat wel, dan moet je de btw verrekenen als privé-onttrekking.

Auto van de zaak levert vaak privé-onttrekking op

Het bekendste voorbeeld is de auto van de zaak. Naast de bijtelling bij de aangifte inkomstenbelasting heb je soms ook bij de btw-aangifte een privé-onttrekking. Zonder administratie van het privé-gebruik bepaalt de belastingdienst dat je 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto, inclusief btw en bpm, moet opgeven als privé-onttrekking. Veel ondernemers geven dit bij de laatste btw-aangifte van het jaar op.

Auto van de zaak zonder administratie voor je privégebruik? Mogelijk een privé-onttrekking.

Je kunt er ook mee te maken krijgen als je deze auto verplaatst naar je privévermogen. Ook zakendiners bestaan vaak uit gemengde kosten. Deze kosten boek je het gemakkelijkst volledig op de zaak, waarbij je bij de aangifte een deel als privé-onttrekking opgeeft.

Zakelijke goederen privé overnemen zonder btw

Andere mogelijke privé-onttrekkingen zijn bijvoorbeeld een laptop, telefoon of bureau die je op het bedrijf hebt gezet en waarover je de btw dus hebt afgetrokken. Als je deze niet langer zakelijk gebruikt, maar privé nog wel, dan kun je deze privé overnemen.

Als deze niet volledig afgeschreven zijn moet je de dagwaarde hiervan betalen aan je bedrijf, inclusief btw. Anders doe je een privé-onttrekking, want dit vermogen behoorde tot het ondernemingsvermogen. De belastingdienst ziet het dan als een betaling in natura. Als de eigendommen al volledig waren afgeschreven hoef je hiervoor niet meer te betalen of een onttrekking op te geven.

Betalingen in natura ziet de belastingdienst soms als privé-onttrekking.

Ook het pand waar je gebruik van maakt kan een privé-onttrekking zijn. Als je het afgelopen jaar in een pand woonde dat je hoofdverblijf was en behoorde tot je ondernemingsvermogen, dan dien je het woningforfait bij je winst te tellen. Maar als het gaat om een pand dat je onderneming huurde en waarvan jij een deel als woning gebruikte, dan dien je de huur voor de woning als privé-onttrekking te boeken.

Je privé-onttrekkingen bestaan dus vaak uit het gebruik van goederen, locaties of andere diensten waarbij je onderneming en privéleven (mogelijk) in elkaar overlopen.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.